niedziela, 17 lutego 2013

MANNOWIEC BRZOSKWINIOWY

Dziś propozycja na Tadka Niejadka. Jest to kasza manna ukryta wśród galaretki, owoców i herbatników. Deser ten za sprawą kaszy jest bardzo sycący. Śmiało można podać go dziecku na podwieczorek. Polecam go również dorosłym, gdyż grysik obniża ciśnienie i poziom cholesterolu oraz ma drogocenny wpływ na nasz układ pokarmowy. Deser ten nie wymaga od nas wiele czasu i poświęcenia.


SKŁADNIKI
2 szkl. mleka;
0,5 szkl. cukru;
0,5 paczki masła lub margaryny;
2 zmiksowane brzoskwinie (mrożone lub z puszki);
galaretka brzoskwiniowa;
brzoskwinie lub inne owoce na wierzch;
herbatniki;

WYKONANIE
Na początku gotujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy, aby przestygła. Mleko, cukier i masło gotujemy do momentu rozpuszczenia się składników. Wsypujemy kasze mannę, energicznie mieszamy, by masa nie przywarła. Na koniec dodajemy zblenderowane brzoskwinie lub inne owoce. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami, rozkładamy połowę masy. Na to znowu warstwę herbatników i pozostałą część mannowej masy. Na wierzch rozkładamy brzoskwinie i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki. Muszę przyznać, że kasza manna firmy Lestello sprawdziła się wyśmienicie w moim deserze. Po mannowcu nie ma śladu!


*Kasza manna Lestello inaczej zwana grysikiem to kasza, która powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Obecnie bardzo mało spożywa się tej kaszy, a szkoda bo posiada ona wiele składników odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, potas, żelazo, kwas foliowy, bardzo dużą ilość jodu oraz krzem. Grysik choć jest kaloryczny polecany jest przy diecie odchudzającej. Dzieje się to dlatego, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę naszych jelit i jednocześnie nie pozwala na przyswajanie tłuszczów. Myślę, że nie muszę już namawiać nikogo do spożywania kaszy manny. Tym bardziej, że można ją podawać na wiele sposobów na słodko, słono, do zup, sosów, z syropami czy owocami. Dlatego gorąco polecam produkty Lestello!

12 komentarzy:

  1. Ale smakowite musi być takie ciacho, zapisuję przepis do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam z manny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda:) a ta pomarańcz z latem mi się jakoś kojarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda, bardzo lubię mannę i właśnie chodzi za mną jakieś ciacho z manną bo jeszcze nie robiłam takiego:)
    Ja bym tylko pominęła galaretkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś robiłam krem z manny i przekładałam nim cieniutkie płaty miodowego kruchego ciasta :)

    Twoje jest bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. poproszę kawałek takiego cuda:3

    OdpowiedzUsuń
  8. wierzę ,że takie ciacho z kaszy manny jest przepyszne ! i zdrowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ mi narobiłaś ochoty na brzoskwinie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny deser! Co prawda do niejadków nie należę, a i takw sunęłabym kaszkowy deserek :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+